Acupunctuur is een klassieke Chinese behandelwijze die in het westen vaak als aanvulling op de ‘gewone’ geneeskunde wordt gebruikt. De Wereldgezondheidsorganisatie omschrijft echter meer dan 50 aandoeningen die met succes middels acupunctuur behandeld kunnen worden. Bij acupunctuur gaat men ervan uit dat de balans tussen de twee basisenergieën verstoord is. Het Yin en Yang zijn volgens de Chinese filosofie de twee oerkrachten van het leven. Door op bepaalde plekken in de energiebanen een dun naaldje in te brengen wordt de verstoorde ‘energiehuishouding’ weer in balans gebracht. Dit kleine prikje doet geen pijn. Acupunctuur is beslist geen wondermiddel. Toch blijkt in de praktijk dat het herstellen van energieevenwicht vaak leidt tot het verhelpen van de klachten.

Ondanks de enorme vooruitgang van de westerse geneeskunde in de laatste honderd jaar is er nog maar weinig bekend over de complexe wisselwerking tussen psychische en lichamelijkeprocessen. De traditionele Chinese geneeskunde daarentegen heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid van lichaam en geest wordt gezien.

Acupunctuur is bijzonder geschikt voor de volgende klachten

  • hoofdpijn en migraine
  • misselijkheid (zwangerschap)
  • hooikoorts, eczeem, astma en andere allergieën
  • menstruatieklachten
  • vermoeidheid
  • slaapstoornissen

“Onder de acupunctuur valt ook Moxa Therapie. Moxa therapie is een methode om de foetus die vlak voor de bevalling nog in stuit ligt te draaien naar hoofdligging. Deze methode is niet pijnlijk en schaadt de foetus absoluut niet. Bij de 33ste week is het verstandig er mee te beginnen. Deze methode is bekend bij de verloskundigen en wordt in deze situaties ook aangeraden”.